Geef hackers geen kans
WordPress is continu in ontwikkeling. Een groot voordeel van dit CMS (Content Management System) is dat het een Open Source System is, dat betekent dat het toegankelijk is voor elke webdeveloper in de hele wereld. Zo zit jij, als ondernemer, nooit vast aan één webdesigner. Het grote voordeel heeft dus ook een nadeel, omdat het zo toegankelijk is liggen hackers ook op de loer. In deze blog geef ik je tips hoe je jouw beveiliging kunt upgraden en hackers buiten de deur kunt houden.
Update jouw WordPress website
Het klinkt vanzelfsprekend, toch gebeurt dit vrij weinig; het onderhouden van je WordPress website. Hierin maken we onderscheid tussen het bijwerken van WordPress zelf en de plugins. Het is altijd verstandig om WordPress updates snel uit te voeren. Vaak zijn dit kleine updates in de broncode van WordPress zelf, wat weinig tot geen effect heeft op jouw website. Soms is WordPress genoodzaakt om grote updates uit te voeren, waarbij belangrijke basisfunctionaliteiten wellicht verloren gaan. Het goed controleren van de werkingen van je website is dus een must na elke WordPress update.
Bijwerken van WordPress plugins
Plugins richten vaak meer schade aan dan we denken. Wanneer je dit namelijk niet (goed) update, kan er een lek ontstaan in de plugin. Een lek in de broncode betekent een uitnodiging voor hackers, en geloof me, dit wil je niet. Maar let op! Je kan niet zomaar bij elke plugin op “updaten” klikken. Plugins hangen namelijk vast aan je WordPress thema, update je de plugin zonder te kijken of dat dit compatibel is, dan bestaat er een kans dat het botst met het thema. Kijk dus altijd goed of dat de nieuwe versie van de plugin goed past bij je huidige thema.
Verouderde plugins zijn vaak een doelwit van hackers. Zorg er dus voor dat deze altijd up-to-date zijn. Ook is het belangrijk om alleen gebruik te maken van actieve plugins. Dat betekent dat er regelmatig aan de plugin wordt gewerkt en dat er onlangs (maximaal drie maanden) nog een update is geweest. Dit wordt altijd vermeld bij het installeren van een WordPress plugin.
Tot slot, maak alleen gebruik van geactiveerde plugins. Heb je een plugin niet meer nodig? Verwijder deze dan meteen van je WordPress website. Blijft een gedeactiveerde plugin in je website, dan is dat ook een uitnodiging voor hackers.
De kunst van een goede hosting
Naast dat het updaten van een WordPress website belangrijk is, zijn er nog een aantal punten waar je op kunt letten om je website nog beter te beveiligen. Een goede hosting bijvoorbeeld. De meeste aanvallen komen voornamelijk door problemen op het hostingplatform. Bij de zoektocht naar een goede hostingprovider, is het aan te raden na te gaan welke voorzorgsmaatregelen ze nemen om hackers tegen te gaan. Bijvoorbeeld:
- Wordt er gebruik gemaakt van een WordPress security scan of WordPress malware scan?
- Wordt er gebruikt gemaakt van een firewall?
- Is de server van de hostingprovider geoptimaliseerd voor WordPress websites?
- Worden de laatste versies van MySQL en PHP ondersteund?
- Is de hostingprovider proactief in het voorkomen van beveiligingsproblemen?
- Worden er automatisch én geregeld back-ups gemaakt?
WordPress beveiligings plugins
Tot slot zijn er nog een aantal plugins die je helpen om je WordPress website te beveiligen. Mijn favoriet is Wordfence Security Plugin. Deze plugin beveiligt je website tegen aanvallen en scant op fouten. Daarnaast creëert de plugin een overzicht zodat je makkelijk kunt zien welke maatregelen je moet nemen om de website nog veiliger te maken.
Hulp nodig?
Doordat WordPress gebruiksvriendelijk is voor de eindgebruiker, kun je zelf het e.e.a. aan updates verzorgen. Het is altijd fijn als je over extra technische kennis beschikt. Heb je dit niet? Dan raad ik je aan om dit onder te brengen bij een WordPress specialist, zoals ik. Zo voorkom je dat je schade brengt aan je website en met mogelijke herstelkosten geconfronteerd wordt. Ik update je WordPress website, loop alles na en los technische problemen op. Zo ben je altijd verzekerd van een optimale website!
Heb je een vraag?
Geen probleem.
Meer weten over het onderhoudsabonnement? Neem vrijblijvend contact met mij op.